ارز مسافرتی چیست و نحوه دریافت ارز در سال 1404

دریافت ارز مسافرتی در سال 1404

هر مسافر برای سفر خارجی و ورود به کشوری دیگر نیازمند تامین بودجه لازم برای هزینه‌های روزمره با توجه به واحد پولی کشور مقصد خود خواهد بود. مسافر برای تامین ارز مورد نیاز خود می‌تواند از طریق صرافی‌های مختلف به صورت حضوری یا آنلاین اقدام کند، اما برای افراد پر سفر یا کسانی که برای اولین بار است که به یک کشور خارجی مسافرت می‌کنند نیز ارز مسافرتی در نظر گرفته شده است. ارز مسافرتی ارزان‌تر از ارز بازار آزاد است و در این مقاله به موضوع ارز مسافرتی چیست؟ و همچنین نحوه تهیه آن در سال 1404 می‌پردازیم، پس تا پایان ما را همراهی کنید.

ارز مسافرتی چیست؟

بانک مرکزی، ارز مسافرتی را با قیمتی کمتر از نرخ بازار آزاد و به عنوان کمک هزینه برای کسانی که قصد مسافرت به خارج از کشور را دارند در نظر گرفته است. هدف از ارائه این ارز حمایت از صنعت گردشگری و تسهیل سفر ایرانیان به خارج از کشور است. ارز مسافرتی تنها یک بار در سال به مسافر تعلق می‌گیرد و برای خرید آن باید مدارکی مثل مدارک هویتی و بلیط سفر ارائه شود. این ارز را می‌توان از طریق بانک‌های دولتی تعیین شده یا سامانه‌های آنلاین دریافت ارز مسافرتی و با ارائه مدارک مورد نیاز خریداری و دریافت کرد. اگر قصد دارید مسافرت خارجی با حیوان خانگی را تجربه کنید، باید توجه داشته باشید که برخی از بانک‌ها و مراکز مرتبط ممکن است خدمات خاصی برای کسانی که حیوانات خانگی به همراه دارند نیز فراهم کنند.

شرایط دریافت ارز مسافرتی

شما برای خرید ارز مورد نیاز جهت تامین هزینه‌های روزمره خود در خارج از کشور می‌توانید از صرافی‌های مختلف دولتی و غیر دولتی و بدون شرایط و مدارک خاصی و با قیمت رقابتی و آزاد اقدام به خرید کنید، اما برای خرید ارز مسافرتی از ارائه‌ دهنده‌های دولتی زیر نظر بانک مرکزی باید شرایط خاصی داشته باشید. ارز مسافرتی به افرادی تعلق می‌گیرید که قصد سفر به یک کشور خارجی را داشته باشند. برای دریافت سهمیه این ارز مهم‌ترین شرط ارائه مدارک سفر هوایی، زمینی یا دریایی به بانک است. شرایط لازم برای دریافت ارز مسافرتی در سال 1404:

  • متقاضی باید تابعیت ایرانی داشته باشد.
  • متقاضی برای دریافت ارز مسافرتی باید دارای بلیط سفر هوایی، زمینی یا دریایی به کشور مقصد باشد.
  • حداقل سن متقاضی باید 12 سال باشد.
  • هر مسافر در یک سال تنها می‌تواند یک بار از سهمیه ارز مسافرتی استفاده کند.

مدارک لازم

  • اصل و کپی گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار
  • بلیط رفت و برگشت هوایی، زمینی یا دریایی
  • رسید پرداخت عوارض خروج از کشور
  • ارائه اصل و کپی ویزا (در صورت سفر به کشوری که به ویزا نیاز دارد)
  • اصل و کپی کارت ملی یا شناسنامه
  • فرم تکمیل شده درخواست ارز
  • حساب بانکی معتبر
  • شماره همراه و سیم کارت معتبر

مدارک لازم برای دریافت ارز مسافرتی

نحوه دریافت ارز مسافرتی

همان طور که قبل‌تر نیز گفته شد، شما برای واجد شرایط بودن دریافت ارز مسافرتی باید مدارک سفر خود مثل بلیط هواپیما، قطار یا کشتی را به مرجع ارائه دهنده زیر نظر بانک مرکزی ارائه دهید. با داشتن بلیط، پاسپورت و ویزا مسافر می‌تواند به صورت حضوری و از طریق شعب بانک‌های ملی، ملت و سامان برای خرید ارز مسافرتی اقدام کند. همچنین این امکان به وجود آمده تا به صورت آنلاین و از طریق اپلیکیشن «بله» یا «سایت برخط بازار متشکل ارزی» به آدرس http://my.ice.ir/ ارز مسافرتی را خریداری کرد.

فرآیند خرید ارز مسافرتی

با ارائه بلیط هواپیما، کشتی یا قطار به مقصد کشور خارجی (البته برخی از کشورها) به مرجع ارائه دهنده می‌توانید سهمیه ارز مسافرتی را دریافت کنید. فرآیند درخواست و دریافت ارز مسافرتی به دو شکل مراجعه حضوری به بانک و سامانه‌های فروش آنلاین امکان پذیر است. در هر دو روش خرید ارز دولتی برای سفرهای خارجی، حواله ارزی به شما تعلق می‌گیرد و بعد از عبور از گیت فرودگاه می‌توانید به صورت نقدی ارز را دریافت کنید. صدور حواله ارزی به دلیل جلوگیری از سوءاستفاده افراد دلال انجام می‌شود.

● حضوری

طبق آخرین آپدیت بانک مرکزی در حال حاضر بانک‌های ملی، ملت و سامان به کسانی که بلیط سفر خارجی و مدارک مورد نیاز را داشته باشند، ارز مسافرتی ارائه می‌دهند. با در دست داشتن مدارک لازم و پس از مراجعه به یکی از این بانک‌ها و بعد از تکمیل کردن فرم درخواست و پرداخت هزینه خرید و عملیات، حواله ارزی را دریافت خواهید کرد.

● آنلاین

برای خرید و دریافت ارز مسافرتی می‌توانید به صورت آنلاین و از طریق اپلیکیشن «بله» اقدام کنید. همچنین ثبت درخواست ارز دولتی و مسافرتی از طریق «سامانه برخط بازار متشکل ارز ایران» به آدرس my.ice.ir نیز در نظر گرفته شده بود که فعلا از دسترس خارج است و با اعلام بانک مرکزی برای دریافت این ارز نیازی به ثبت درخواست نیست و متقاضی می‌تواند با مراجعه به صرافی‌ها و شعب بانکی تعیین شده فرایند درخواست و دریافت ارز را انجام دهد. مراحل دریافت ارز مسافرتی از طریق اپلیکیشن «بله» به شکل زیر است:

  1. نصب اپلیکیشن یا ورود به وب‌سایت
  2. ورود به بخش «ارز مسافرتی» در منوی خدمات
  3. وارد کردن اطلاعات پرواز (تاریخ رفت و برگشت، شماره پرواز، کشور مقصد و نوع ویزا) و اطلاعات هویتی
  4. پرداخت ریالی هزینه خرید ارز مسافرتی از طریق حساب بانکی متصل به اپلیکیشن «بله»
  5. دریافت رسید تراکنش و کد رهگیری
  6. ارائه شناسه پرداخت و مدارک هویتی (شماره کارت ملی) به بانک ملی در فرودگاه و دریافت ارز

اگر قصد دارید برای مسافرت به کانادا سفر کنید، به یاد داشته باشید که برای درخواست ویزای کانادا ممکن است نیاز به تراول داکیومنت کانادا داشته باشید، که می‌تواند فرآیند سفر شما را تسهیل کند.

مراحل خرید و دریافت ارز مسافرتی

مبلغ و سقف ارز مسافرتی

ارز مسافرتی را فقط یک بار در سال می‌توان دریافت کرد. سقف و قیمت این ارز بر اساس واحد پولی یورو تعیین می‌شود و هر ساله یا در مقاطع زمانی مختلف، بر اساس سیاست‌های بانک مرکزی و مسئولین مربوطه و اقبال عمومی به سفرهای خارجی تغییر می‌کند. همچنین این مبلغ بر اساس نوع سفر (هوایی، زمینی یا دریایی) و کشورهای نیازمند ویزا یا بدون ویزا نیز متغیر است. اگر مسافر نیازمند ارز دلار آمریکا یا دیگر ارزها باشد، معادل یورو این مبلغ را دریافت خواهد کرد. سقف دریافت ارز مسافرتی در سال 1404 به شرح زیر است:

  • سفر هوایی: 500 یورو یا معادل آن برای کشورهای نیازمند ویزا و 300 یورو یا معادل آن برای کشورهای بدون ویزا برای هر نفر
  • سفرهای زمینی، ریلی و دریایی: 300 یورو یا معادل آن برای هر نفر

قیمت ارز مسافرتی

ارز مسافرتی در واقع همان ارز دولتی است که قیمت آن هر سال توسط بانک مرکزی تعیین می‌شود. مثل بازار آزاد و با توجه به نوسانات نرخ ارز، قیمت این ارز نیز متغیر است و در طول سال ممکن است با قیمت‌های مختلف ارائه شود. قیمت ارز دولتی نسبت به بازار آزاد چند هزار تومانی کمتر بوده و این اختلاف به اندازه‌ای است که می‌تواند باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه‌های مسافر شود. نرخ ارز مسافرتی به صورت روزانه توسط بانک مرکزی اعلام می‌شود و برای اطلاع از قیمت‌های روزانه ارز دولتی می‌توانید به سامانه صرافی ملی ایران به آدرس https://mex.co.ir/ مراجعه کنید.

قیمت ارز مسافرتی در سال 1404

نکات مهم دریافت ارز مسافرتی

  • ارز مسافرتی تنها برای سفر به کشورهای خارجی مجاز ارائه می‌شود.
  • هر شخص فقط یک بار در سال می‌تواند از سهمیه ارز مسافرتی استفاده کند.
  • ارز مسافرتی به افراد بالای 12 سال تعلق می‌گیرد.
  • افراد دارای گذرنامه سیاسی و خدماتی نمی‌توانند از سهمیه ارز دولتی استفاده کنند.
  • ارز به اشخاص غیر ایرانی و دو تابعیتی تعلق نمی‌گیرد.
  • برای خرید ارز به صورت حضوری باید به بانک‌های ملی، ملت یا سامان مراجعه کرد.
  • مسافران باید اسناد و مدارک لازم مثل کارت ملی یا شناسنامه، گذرنامه معتبر، ویزا، بلیط سفر و غیره را به بانک ارائه کنند. این مدارک برای بارگذاری در روش آنلاین نیز لازم است.
  • ارز مسافرتی به صورت حواله ارزی در اختیار مسافر قرار می‌گیرد و مسافر با تحویل حواله بعد از گیت خروجی فرودگاه، ارز را به صورت نقدی دریافت می‌کند.
  • ارز مسافرتی تنها به شخص متقاضی پرداخت می‌شود.
  • درخواست برای دریافت ارز مسافرتی از 1 تا 7 روز قبل از تاریخ سفر امکان پذیر است.
  • فقط فرودگاه‌های امام خمینی، اصفهان، شیراز، تبریز، ارومیه و اهواز حواله ارزی را دریافت می‌کنند.
  • در سفرهای زیارتی باید نام متقاضی در لیست سامانه حج و زیارت ثبت شده باشد.
  • متقاضی در صورت فراموش کردن حواله در هنگام مراجعه به باجه بانک در فرودگاه یا مشکلات دیگر می‌تواند با مراجعه به شعبه دریافت حواله ظرف مدت 10 روز پول خود را پس بگیرد.

جمع بندی

بانک مرکزی، به عنوان کمک هزینه و رفاه حال بیشتر مسافرانی که قصد سفر به خارج از کشور دارند، سهمیه ارز مسافرتی را در نظر گرفته است. ارز مسافرتی همان ارز دولتی است که با قیمت پایین‌تر از ارز آزاد ارائه می‌شود. متقاضی می‌تواند با مراجعه بانک‌های ملی، ملت یا سامان یا از طریق اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های آنلاین مثل «بله» ارز سفر خارجی را دریافت کنند. ارز مسافرتی تنها یک بار در سال و تا سقف 500 یورو برای سفرهای هوایی و 300 یورو برای سفرهای زمینی و دریایی در اختیار هر مسافر قرار می‌گیرد. این ارز به صورت حواله صادر می‌شود و مسافر با مراجعه به فرودگاه و بعد از گیت خروجی می‌تواند ارز مسافرتی را به صورت نقدی دریافت کند.

اگر به دنبال اطلاعات جامع و دقیق درباره سفر به کشورهای خاص هستید، پیشنهاد می‌کنیم که دانستنی‌های سفر به سوئیس را مطالعه کنید، چرا که این کشور نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و آگاهی از جزئیات خاص است.

سوالات متداول

1. ارز مسافرتی چیست؟

ارز مسافرتی نوعی ارز دولتی است که توسط بانک مرکزی و با قیمتی پایین‌تر از نرخ بازار آزاد به مسافرانی که قصد سفر به برخی از کشورهای خارجی را دارند، ارائه می‌شود.

2. چه افرادی می‌توانند از ارز مسافرتی استفاده کنند؟

افرادی بالای 12 سال که تابعیت ایرانی داشته و قصد سفر به یک کشور خارجی را دارند و با ارائه بلیط رفت و برگشت، ویزا، پاسپورت معتبر، مدارک هویتی و شماره تماس معتبر می‌توانند از طریق شعب بانکی ملی، ملت یا سامان یا به صورت آنلاین از طریق وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های آنلاین مثل‌ «بله» ارز مسافرتی را خریداری و دریافت کنند.

3. مدارک مورد نیاز دریافت ارز مسافرتی چیست؟

● اصل و کپی گذرنامه با حداقل 6 ماه اعتبار ● بلیط رفت و برگشت هوایی، زمینی یا دریایی ● رسید پرداخت عوارض خروج از کشور ● ارائه اصل و کپی ویزا (در صورت سفر به کشوری که به ویزا نیاز دارد) ● اصل و کپی کارت ملی یا شناسنامه ● فرم تکمیل شده درخواست ارز ● حساب بانکی معتبر ● حساب ارزی (در صورت نیاز) ● شماره همراه و سیم کارت معتبر

4. مبلغ و سقف دریافت ارز مسافرتی چقدر است؟

مبلغ ارز مسافرتی برای سفرهای هوایی 500 یورو برای کشورهای نیازمند به ویزا و ۳۰۰ یورو برای کشورهای بدون نیاز به ویزا است. برای سفرهای زمینی و دریایی نیز 300 یورو یا معادل دلاری آن است

5. قیمت ارز مسافرتی چقدر است؟

قیمت ارز مسافرتی را به صورت روزانه می‌توانید از طریق وب‌سایت سامانه صرافی ملی به آدرس https://mex.co.ir/ استعلام کنید.

منابع:

https://www.alibaba.ir/mag/travel-facts/how-to-get-travel-foreign-exchange/
https://www.pateh.com/blog/travel-foreign-exchange/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *