تقریبا با شروع پاندمی ویروس کرونا در سراسر جهان بود که بسیاری از کشورها اعلام نیاز به پرستاران کردند و به همین واسطه، مهاجرت پرستاران رشد چشمگیری پیدا کرد. البته، قبل از پاندمی ویروس کرونا هم نرخ مهاجرت پرستاران بالا بود؛ اما با گسترش این ویروس، شیب نمودار مهاجرت هم بیشتر شد. معمولا پرستاران در کشورهایی مانند آلمان، دانمارک و کانادا و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس، حقوق بسیار بالایی دریافت میکنند و اگر آن را در کنار مزایایی که این کشورها در اختیار آنها قرار میدهند، بگذاریم، متوجه علاقه زیاد پرستاران به مهاجرت خواهیم شد. برای درک بهتر روند مهاجرت پرستاران باید به سال ۱۹۴۹ و استخدام پرستاران خارجی توسط دولت بریتانیا به واسطه اتمام جنگ جهانی بازگردیم. در این سال بود که سیستم سلامت همگانی انگلستان تاسیس و دولت این کشور از پرستاران خارجی خواست که برای درمان بیماران و زخمیهای حاصل از جنگ جهانی دوم، به این کشور مهاجرت کنند. ما قصد داریم که در این مقاله نگاهی کامل به وضعیت پرستاران بعد از مهاجرت کاری داشته باشیم و سپس سراغ شرایط و بهترین کشورهای ممکن برای مهاجرت کاری پرستاران خواهیم رفت؛ پس با ما همراه باشید.
دستمزد وضعیت مهاجرت کاری پرستاران از بعد از ۲۰۱۹
اگر شما هم در خارج از ایران و در کشورهایی مانند آلمان، دانمارک، کانادا و آمریکا به بیمارستانها یا مراکز درمانی مراجعه کرده باشید، حتما میدانید که طیف گستردهای از پزشکان و مخصوصا پرستاران را مهاجران تشکیل میدهند. این وابستگی زیاد باعث شده بود که تا قبل از سال ۲۰۱۹، پرستاران زیادی علاقه به مهاجرت به چنین کشورهایی داشته باشند. با شیوع ویروس کرونا در سراسر دنیا بود که نیاز کشورهای توسعهیافته هم بیشتر شد. این کشورها در مدت زمان بسیار کوتاهی طرحهایی را تصویب کردند تا در کنار افزایش چند برابری حقوق پرستاران، بتوانند در مدت زمان بسیار کوتاهی به سن بازنشستگی برسند.
با بررسی آمارهای منتشر شده از سوی کشورهایی مانند انگلستان، آلمان و سوئیس، متوجه خواهیم شد که اصلیترین مقصد پرستاران در اروپا، این کشورها هستند. از طرفی دیگر هم میدانیم که بیشتر پرستاران علاقه دارند تا در صورت عدم حضور در کشورهای اروپایی گفته شده، به کشورهایی مانند استرالیا، نیوزلند و همچنین کانادا و آمریکا مهاجرت کنند. همانطور که در بالاتر هم به آن اشاره کردیم، کشورهای حاشیه خلیج فارس هم در سالهای اخیر با الگوبرداری از کشورهای توسعهیافته و همچنین افزایش نیاز به پرستاران، مزایا و حقوقهای خوبی را برای پرستاران و پزشکان مهاجر در نظر گرفتهاند.
طبق آمار و جمعیت ایرانیان خارج از کشور، بسیاری از مهاجران ایرانی در حوزه سلامت و پرستاری فعالیت دارند و مقصدهای محبوب آنها کشورهایی مانند کانادا، آلمان و استرالیا هستند. کشورهایی مانند امارات و عمان بهترین نمونههایی هستند که با پیشنهادهای جذاب خود، توانستهاند بسیاری از پزشکان و پرستاران ایرانی و هندی را به سمت خودشان بکشانند. از طرفی دیگر هم کشورهای گفته شده براساس سابقه کاری، سطح تحصیلات، نوع فعالیت و… دستمزدهای متفاوتی را به پرستارانی که مهاجرت کاری کردهاند، میپردازند؛ اما براساس اطلاعات اعلامشده توسط مؤسسات مختلف، میانگین دستمزد پرستاران به صورت زیر است:
کشور |
میانگین حقوق ماهیانه |
میانگین حقوق سالیانه |
لوکزامبورگ | ۸ هزار دلار | ۹۵ هزار دلار |
دانمارک | ۷ هزار دلار | ۸۵ هزار دلار |
کانادا | ۶ هزار دلار | ۷۳ هزار دلار |
استرالیا | ۵۹۰۰ دلار | ۷۱ هزار دلار |
سوئیس | ۵۹۰۰ دلار | ۷۱ هزار دلار |
هلند | ۵۳۰۰ دلار | ۶۴ هزار دلار |
نروژ | ۴۳۰۰ دلار | ۵۲ هزار دلار |
آلمان | ۳۷۵۰ دلار | ۴۵ هزار دلار |
ایرلند | ۳۷۵۰ دلار | ۴۵ هزار دلار |
امارات | ۲۵۰۰ دلار | ۳۰ هزار دلار |
عمان | ۲۳۰۰ دلار | ۲۸ هزار دلار |
قطر | ۲۳۰۰ دلار | ۲۸ هزار دلار |
شرایط مهاجرت کاری پرستاران به کشورهای دیگر
همانطور که میتوانید حدس بزنید، هر کشوری بسته به نیازهای خود، شرایط گوناگونی را برای پذیرش پرستاران در نظر گرفته است. بسیاری از کشورها مانند ایتالیا برای پذیرش پرستاران، آزمونهای ورودی را در نظر گرفتهاند؛ اما از طرفی دیگر هم کشورهایی مانند امارات وجود دارند که تنها به مدارک ارائه شده توسط پرستاران اکتفا میکنند. برخی از کشورها مانند آلمان از شما مدرک زبان آلمانی میخواهند، اما برخی دیگر از کشورها مانند لوکزامبورگ به مدرک زبان انگلیسی هم اکتفا میکنند؛ به صورت کلی میتوان گفت که مدارک زیر برای مهاجرت کاری به تمام کشورهای دنیا یکسان هستند و شما باید آنها را در زمان ارسال درخواست ارائه دهید:
- ارسال ترجمه و تاییدیه و در صورت نیاز، معادلسازی مدارک تحصیلی
- تاییدیه و در صورت نیاز، معادلسازی مدارک سابقه کار
- ارسال ترجمه و تاییدیه و در صورت نیاز، معادلسازی مدارک مربوط به پرستاری و پزشکی
- مدرک زبان
- تمکن مالی
شاید در شرایط اعلام شده از سوی بسیاری از کشورها تمکن مالی وجود نداشته باشد؛ اما شما با ارائه مدارک مربوط به تمکن مالی مناسب میتوانید شانس خود را برای دریافت پذیرش و در نهایت، ویزای کاری افزایش دهید.
مهاجرت پرستاران به آلمان
کشور آلمان به دلیل سیستم درمانی بسیار پیشرفتهای که دارد، یکی از بهترین و مقاصد برای پرستاران است. اگر به سایتهای رسمی که شما را در زمینه مهاجرت کاری به آلمان راهنمایی میکنند، مراجعه کنید، متوجه خواهید شد که برای مهاجرت کاری به آلمان به عنوان یک پرستار باید مدارک زیر را ارائه دهید:
یکی از مزایای بزرگ مهاجرت به آلمان، امکان همراهی اعضای خانواده است. آلمان جزو کشورهایی که فرد با ویزای همراه، اجازه کار دارد و این موضوع باعث شده که بسیاری از پرستاران متأهل، این کشور را برای مهاجرت انتخاب کنند.
● مدرک زبان
مدرک زبان تا حد بسیار زیادی به شهر و ایالتی که در آلمان قصد دارید در آن کار خود را شروع کنید، بستگی دارد؛ اما به صورت کلی باید یک مدرک زبان با حداقل سطح B2 که دارای استانداردهای CEFR است را ارائه دهید.
● گواهی عدم سوءپیشینه
یکی از اصلیترین مدارکی که دولت آلمان از شما برای مهاجرت کاری طلب خواهد کرد، گواهی عدم سوءپیشینه است. به شما پیشنهاد میدهیم که حتی اگر دولت آلمان زمانی گواهی عدم سوءپیشینه را هم از شما نخواست، باز هم این مدارک را به سفارت و مرکزی که قرار است در آن فعالیت خود را آغاز کنید، ارائه دهید.
● دعوتنامه و پیشنهاد شغلی
زمانی که شما برای دریافت ویزای کاری به سفارت مراجعه میکنید، حتما باید دعوتنامه و پیشنهاد شغلی که مرکز درمانی مورد نظرتان برای شما ارسال کرده است را هم ارائه دهید. اگر این مدرک را نداشته باشید، پروسه دریافت ویزا برای شما بسیار طولانی خواهد شد.
● مدارک و گواهیهایی که قابل ارزیابیاند
مدارک تحصیلی که شما به سفارت ارائه میدهید، باید به صورتی کامل قابل ارزشیابی باشند. بعد از ارائه مدارک مورد نیاز، تمامی آنها به دقت بررسی خواهند شد و در صورتی که دولت آلمان تشخیص دهد که به صورتی کامل با نیازهای آنها سازگار است، ویزای کاری به شما داده خواهد شد. البته، اگر دولت این کشور متوجه شود که برخی از مدارک با استانداردهای آنها سازگاری ندارد، از شما برای شرکت در آزمونها یا مصاحبههایی دعوت میکند تا به سطح واقعی دانش شما پی ببرد.
مهاجرت پرستاران به کانادا
کشور کانادا را شاید بتوانیم محبوبترین و بهترین کشور دنیا برای مهاجرت پرستاران بدانیم. سالانه هزاران نفر از سراسر دنیا برای مهاجرت به این کشور درخواست خود را ارسال میکنند و تعداد قابل توجهی از آنها هم پذیرفته خواهند شد. کانادا یکی از معدود کشورهایی است که شما برای شروع کار خود به عنوان یک پرستار، باید در دورههای آموزشی تخصصی مربوطه شرکت کنید تا مجوزهایی که لازم است را از موسساتی مانند The College of Nurses of Ontario بگیرید. همچنین، باید مدارکی مانند لیسانس یا مواردی از این دست که نشان دهد شما تحصیلات کافی در زمینه پرستاری را دارید را هم ارائه دهید.
علاوه بر نیاز بالای کانادا به پرستاران، شرایط اقتصادی کانادا نیز یکی از دلایل جذابیت این کشور برای مهاجرت کاری است. اقتصاد باثبات، نرخ بیکاری پایین و حمایتهای دولتی از نیروی کار، این کشور را به مقصدی ایدهآل برای پرستاران تبدیل کرده است. البته، در این بین هم نباید از مدرک زبان غافل شد. تا پیش از گسترش ویروس کرونا، دولت کانادا نمره بالایی را برای مدرک زبان اعلام کرده بود، اما بعد از این پاندمی، نمره مورد نیاز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد تا پرستاران بیشتری از سراسر دنیا به مهاجرت کاری به این کشور ترغیب شوند. در پرانتز باید به این موضوع هم اشارهای داشته باشیم که شما به عنوان یک پرستار خواهان مهاجرت به کانادا، باید ۲ تا ۵ سال سابقه کاری داشته باشید.
در پایان هم بد نیست که نیمنگاهی به برنامه استانی نامزد یا همان PNP هم داشته باشید. هر کدام از ایالتهای کانادا نیازهای متفاوتی دارند و براساس آن، PNPهای مخصوص خودشان را برای مهاجرت پرستاران اعلام میکنند. پیشنهاد ما این است که حتما از یکی از مراکز درمانی کانادا پذیرش خود را دریافت و سپس برای شرکت در برنامه استانی نامزد اقدام کنید.
مهاجرت پرستاران به دانمارک
دانمارک از معدود کشورهای اروپایی است که از سالهای قبل، مزایای بسیار خوبی را در اختیار پرستاران قرار میداد. این کشور جذاب که همواره در رتبههای اول از نظر استانداردهای زندگی، فرصتهای شغلی و مواردی از این دست قرار دارد، به پرستاران این اطمینان را میدهد که زندگی عالی با امکاناتی فوقالعاده را در اختیار خواهند داشت.
اولین قدم برای مهاجرت پرستاران به کشور دانمارک، دریافت مجوزهای مورد نیاز از اداره ایمنی و بهداشت بیماران این کشور است. اگر شما در داخل اتحادیه اروپا قرار دارید، هیچ نیازی به دریافت این مجوز نخواهید داشت؛ اما در غیر این صورت، باید برای دریافت این مجوز اقدام کنید. زمانی که اداره ایمنی و بهداشت دانمارک مجوزهای مورد نیاز را برای شما صادر کرد، باید ظرف ۳ ماه، تمام مراحل مورد نیاز برای حضور در این کشور و شروع فعالیت خود را طی کنید. از مهمترین مدارکی که دولت دانمارک برای مهاجرت پرستاران طلب میکند، میتوان به مدرک تحصیلی کارشناسی یا مقاطع بالاتر، مدارک مربوط به حداقل یک سال فعالیت در زمینه پرستاری و تمکن مالی به مدت ۶ ماه اشاره کرد. تا همین چند ماه پیش، بعد از گذراندن تمام این مراحل، با اصلیترین و مهمترین چالش خود در این مسیر، یعنی دریافت مدرک زبان، مواجه میشدید. شما باید در امتحانات مربوط به زبان ملی این کشور که دو بار در سال و در ماههای می تا ژئن و نوامبر تا دسامبر برگزار میشد، شرکت میکردید. این امتحانات نسبتا سخت بودند؛ اما حالا هیچ خبری از آنها نیست و دانمارک این مدرک زبان را با مدرک زبان انگلیسی جایگزین کرده است. در صورتی که حداقل نمره مورد نیاز را داشته باشید، وارد فرایند شرکت در دورههای مربوط به پرستاری خواهید شد. این دورهها بیشتر برای سازگاری شما با سیستم درمانی دانمارک هستند و در مدت زمان کوتاهی هم به پایان خواهند رسید.
مهاجرت پرستاران به امارات
در همین ابتدا بگذارید به یک نکته بسیار مهم و حیاتی اشاره کنیم. کشور امارات حقوق بالایی را به پرستاران پرداخت نمیکند؛ اما امکاناتی را در اختیار شما قرار خواهد داد که به راحتی نمیتوانید از آنها چشمپوشی کنید. دولت امارات برای مهاجرت پرستاران شرایط گوناگونی را در نظر گرفته که اولین مورد آن، شرکت در آزمونی خاص به نام DHA برای ارزیابی سطح دانشتان است. این آزمون به صورت سالانه توسط سازمان بهداشت دبی برگزار میشود و شما باید برای شرکت در آن، از سطح کافی زبان انگلیسی برخوردار باشید. بعد از قبولی در آزمون گفته شده و ارائه تمام مدارک تحصیلی خود به سفارت، اجازه اقدام برای دریافت ویزا را خواهید داشت. این ویزا برخلاف دیگر ویزاهای ارائه شده توسط دولت امارات، بلند مدت است. در بخش دستمزدها به این موضوع اشاره کردیم که پرستاران در امارات به صورت میانگین ۲۵۰۰ دلار در ماه دریافت میکنند و به تبع آن، کشور امارات در جایگاه پایینی از نظر پرداخت حقوق قرار داشت؛ اما بد نیست به این موضوع هم اشارهای داشته باشیم که پرستاران از پرداخت مالیات معاف هستند و مثل کشورهای اروپایی نیاز به پرداخت قسمت زیادی از حقوق به عنوان مالیات نیست.
مهاجرت پرستاران به قطر
قطر یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای حاشیه خلیج فارس به حساب میآید که برای مهاجرت پرستاران، شرایط آسانی را در نظر گفته است. برای مثال، شما تنها نیاز دارید که در آزمون پرومتریک شرکت کنید تا سطح مهارت شما سنجیده شود و اگر در این آزمون حداقل نمره ۶۰ را دریافت کنید، مجوز کار حرفهای به شما داده خواهد شد. دولت قطر همچنین جدای از درخواست مدارک تحصیلی مرتبط با حوزه پرستاری، اعلام کرده است که پرستاران تخصصی باید حداقل ۴ سال و پرستاران عمومی به مدت ۳ سال سابقه کاری داشته باشند. این سابقه کاری باید قبل ارزیابی باشد و شما تمام مدارک مربوط به آن را باید به صورت ترجمه شده به همراه نسخه اصلی به سفارت و مرکز درمانی مورد نظر خود ارائه دهید. درست مانند کشور امارات، هیچ مالیاتی از پرستاران دریافت نمیشود و پرستاران با مراجعه به سفارت این کشور، میتوانند ویزای کاری بلند مدت دریافت کنند.
مهاجرت پرستاران به عمان
در میان تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس، عمان نیاز بیشتری به پرستاران دارد و به همین واسطه هم حقوق و امکانات بهتری را در اختیار آنها قرار خواهد داد. پرستارانی که به مهاجرت به عمان علاقه دارند، باید دقیقا مشابه با قطر، در آزمون پرومتریک شرکت کنند تا سطح مهارتهای آنها سنجیده شود. پرستاران باید دارای حداقل مدرک کارشناسی یا بالاتر، حداکثر ۴۵ سال سن و حداقل ۳ سال سابقه کاری باشند. همچنین باید پیشنهاد رسمی از یکی از مراکز درمانی عمان را هم داشته باشند تا ویزای کاری به آنها اعطا شود.
سخن آخر
ما در این مقاله به صورتی کامل به دستمزد و شرایط مهاجرت پرستاران پرداختیم و گفتیم که برای مهاجرت به هر کدام از کشورهای دنیا باید چه شرایطی داشته باشید. کشورهایی مانند لوکزامبورگ، آلمان، کانادا و دانمارک، حقوق خوبی را به پرستاران پرداخت میکنند و امکانات نسبتا مناسبی را هم در اختیار آنها قرار خواهند داد؛ اما از طرفی دیگر هم کشورهای حاشیه خلیج فارس با سطح امکاناتی بالا و همچنین شرایط آسانتر برای مهاجرت، گزینههایی هستند که نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد.
سوالات متداول
1. چه مدارکی برای مهاجرت پرستاران نیاز است؟
هر کشور بسته به نیازهای خود، مدارک متفاوتی را طلب میکند؛ اما به صورت کلی باید مدرک زبان، مدارک مربوط به تحصیلات، مدارک سابقه کاری و همچنین عدم سو پیشینه را در اختیار مرکز درمانی مورد نظر و سفارت قرار دهید. 2. بیشترین دستمزد ممکن در دنیا را چه کشورهایی با پرستاران میپردازند؟
به ترتیب کشورهای لوکزامبورگ، دانمارک، کانادا، استرالیا و سوئیس بیشترین حقوقهای ممکن را به پرستاران میپردازند. 3. آیا پرستاران بدون مدرک زبان هم میتوانند مهاجرت کنند؟
بله؛ پرستاران میتوانند در کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر و عمان بدون مدرک زبان مشغول به کار شوند.